Kembara Salam Travel & Tours

Pakej Balkan Countries Muslim Tour

(12 votes)
Maklumat Pakej
 • Pakej: BALKAN COUNTRIES MUSLIM TOUR
 • Lokasi: BOSNIA / CROTIA / ALBANIA / MONTENEGRO/ MACEDONIA / KOSOVO
 • Tempoh: 10 Days 8 Nights
 • Harga Dari: RM6998/pax
 • Tarikh: 12 - 23 Sept 2019, 23 Oct - 3 Nov 2019, 10 - 21 Dec 2019
0 comments
Itinerary

 

Day 1    KUALA LUMPUR - ISTANBUL

Berkumpul di KLIA 3 jam sebelum berlepas. Berlepas ke Istanbul(transit) sebelum meneruskan perjalanan ke Tirana.

Day 2 (L/D)  TIRANA-BERAT (ALBANIA)

Berlepas ke TIRANA dan dijangka tiba jam 8.25 pagi (waktu tempatan). Disambut pemandu pelancong dan memulakan kembara ke bandar Tirana iaitu ibu negara Albania.(Masjid Et’hem Bey, Skanderbeg Square, Mother Theresa Square, The Ministries, Post-Communist Memorials, National History Museum, Presidency dan First University). Makan tengahari di restoran tempatan dan solat jamak.Meneruskan perjalanan ke bandar BERAT iaitu salah sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Bandar ini sentiasa menjadi pilihan pelancong ketika melawat ALBANIA. Anda akan terpesona dengan “Town of a thousand windows” yang menampilkan keunikan seni bina kediaman Uthmaniah di kaki bukit. Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk Hotel. OVERNIGHT IN BERAT, ALBANIA.

Day 3 (B/L/D)  BERAT-OHRID(MACEDONIA)

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar .Meneruskan perjalanan ke negara berikutnya MACEDONIA yang terkenal dengan seni bina Uthmaniah selain gunung ganang dan tasik.Tasik Ohrid adalah tertua dan terbesar di Eropah selain tercantik antara tiga tasik tektonik di Macedonia.Makan tengahari di restoran tempatan dan solat jamak. Nikmati pelancongan dan kisah menarik berkenaan Slav.Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN ORHID, MACEDONIA.

Day 4 (B/L/D)  OHRID-SKOPJE-PRIZREN

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar. Meneruskan lawatan ke ibu negara MACEDONIA sebelumke bandar SKOPJE dan bertemu pemandu pelancong tempatan.Antara lokasi menarik yang dilawati di SKOPJE adalah Memorial of Mother Theresa, Ottoman Stone Bridge, Alexander the Great Square, Masjid, The Hamam dan kota lama Skopje .Makan tengahari di restoran tempatan dan solat jamak .Meneruskan perjalanan kira-kira 2.5 jam ke KOSOVO untuk lawatan ke Prizren iaitu satu daripada bandar tercantik di negara itu.Berhenti seketika di saluran air purba bawah tanah tidak jauh dari sempadan Macedonia-Kosovo.Lawatan sekitar bandar PRIZREN.Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN PRIZREN, KOSOVO.

Day 5 (B/L/D)  PRIZREN-FIERZE -LAKE KOMAN- SHKODER

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar.Bertolak ke ALBANIA melalui bandar FIERZE untuk perjalanan 2 jam menaiki feri merentasi TASIK KOMAN untuk menikmati keindahan lanskap gunung dan empangan hidro.Makan tengahari di restoran tempatan & solat jamak Sebaik tiba di bandar bersejarah SHKODER, rombongan akan dibawa ke hotel untuk pendaftaran.Dari hotel, rombongan akan dibawa berjalan kaki sekitar PEDESTRIAN STREET dan MASJID EBU BAKR.Acara bebas dan rombongan boleh melihat sekitar kawasan tersebut termasuk restoran tempatan juga kedai cenderamata.Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN SHKODER, ALBANIA.

Day 6 (B/L/D)  SHKODER- PODGORICA – KOTOR - DUBROVNIK

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar.Bertolak ke MONTENEGRO, hentian pertama di bandar PODGORICA. Berada antara lokasi dua sungai untuk melihat bandar lama Uthmaniah dan kemeriahan budaya bandar yang dipisahkan antara dua sungai itu.Rombongan diberi masa untuk berjalan di TRG REPUBLICA iaitu dataran utama bandar berkenaan dan ke HARD ROCK CAFE pertama di Balkan.Bertolak ke BUDVA dan KOTOR iaitu lokasi yang cantik & indah di Montenegro. Memulakan lawatan sekitar bandar Kotor bersama pemandu pelancong tempatan ke KOTA LAMA KOTOR, ST. TRYPHON CATHEDRAL DAN CITY WALLS.Nikmati saat berjalan dan makan tengahari di bandar lama itu selain solat jamak sebelum ke Dubrovnik kira-kira 2 jam perjalanan.Sebaik tiba lewat petang di DUBROVNIK, rombongan akan dibawa melihat bandar lama Dubrovnik.Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN DUBROVNIK/NEUM.

Day 7 (B/L/D)  DUBROVNIK -TEKIJA BLAGAJ-MOSTAR

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar.Bertolak ke PILE GATE, pintu masuk ke KOTA LAMA DUBROVNIK untuk lawatan sekitar bandar itu (mendengar kisah yang berlaku di bandar itu ketika Perang Balkan yang berlaku pada 1995).Lawatan sekitar kota lama Pusat Islam-Masjid, Menara Jam, Onofrios Fountain, Old Harbour, City Walls, Old Pharmacy dan Rector's Palace. Bertolak ke Mostar dan berhenti di Derwish Monastery @Tekija Blagaj, bandar yang terletak Sungai Buna iaitu tenggara lembangan Mostar.Nikmati hidangan tengahari di restoran tempatan/solat jamak.Meneruskan perjalanan ke Mostar dan melawat Masjid Koskin Mehmed Pasha, Kota Lama Mostar dan Old Bridge. Acara bebas.Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN MOSTAR, CROATIA.

Day 8 (B/L/D)  MOSTAR -SARAJEVO

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar. Bertolak ke SARAJEVO, hentian pertama di VROLE BOSNE PARK iaitu pulau kecil yang cantik dan luas di Sungai Bosna dan melawat TUNNEL OF HOPE iaitu Muzium Terowong gambaran perang 1990an.Tiba di pusat bandar Sarajevo dan menikmati hidangan makan tengahari di restoran tempatan/solat jamak.Memulakan lawatan sekitar bandar Old Town, Masjid Gazi Husrev Bey, kawasan Perang Dunia Pertama bermula, Kota Lama Sarajevo, Bascarsija, Old Bazaar,Autro Hungarian architecture side.Acara bebas untuk membeli belah. Makan malam di restoran tempatan/hotel & daftar masuk hotel. OVERNIGHT IN SARAJEVO/BIHAC ,BOSNIA.

Day 9 (B/L/D)  SARAJEVO – PLITVICE

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar.Bertolak ke Plitvice yang terletak di utara Bosnia.Lawatan bermula di bandar indah Travnik dan Jayce Pliva. Travnik adalah bandar kecil yang mempunyai masjid dan kubu berlatarkan langit memperlihatkan seni bina asli .Bosnia dan memberikan keindahan di kawasan itu.Nikmati mata air Plava Voda juga hidangan halal di restoran tempatan.Lawatan seterusnya ke Jajce dan dalam perjalanan singgah di Masjid Malaysia yang dibina hasil sumbangan rakyat Malaysia. OVERNIGHT IN PLITVICE,CROATIA.

Day 10 (B/L/D)  PLITVICE LAKES- ZAGREB

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar pada pukul 6:30pagi. Memulakan perjalanan menaiki bot kira-kira 20 minit menerokai Plitvice Lakes. hotel. Bertolak ke Zagreb , di jangka tiba di Zagreb pada pukul 9:00pagi. City tour Zagreb selama 1jam(Lawatan di sekitar bandar Zagreb : Gradec & Kaptol, Ban Lelacic Square dan The Cathedral). Seterusnya singgah lawatan ke Masjid dan Pusat Islam Zagreb. Makan tengahari dan malam di Zagreb. OVERNIGHT IN ZAGREB,CROATIA.

Day 11 (B/L)  ZAGREB -LJUBLJANA

Sarapan pagi di hotel dan daftar keluar pada pukul 7:30pagi. Sambungan lawatan di Bandar Zagreb. Seterusnya menuju ke Ljubljana. Makan tengahari di Ljubljana. Sekiranya masa mengizinkan lawatan city tour di Ljubljana. Short City Tour Ljubljana (SEKIRANYA MASA MENGIZINKAN) selama 1jam (Lawatan pendek di sekitar Kota Ljubljana :- Ljubljana Old Town, Square of Preserendan Dragon Bridge. dan seterusnya ke lapangan terbang Ljubljana pada pukul 4:30 petang.

Day 12    ISTANBUL – KUALA LUMPUR

Berlepas ke Istanbul jam 2.05 pagi dan dijangka tiba di Kuala Lumpur jam 5.45 petang.

 

*Harga & iteneri tertakluk kepada caj bahan api atau perubahan semasa

 

TURKISH AIRLINES

 

TARIKH BERLEPAS DEWASA CHILD WITH BED CHILD WITH NO BED INFANT REMARKS
12 Sept - 23 Sept 2019 RM6998 RM6898 RM6798 RM2500 Hari Malaysia
23 Oct – 3 Nov 2019 RM6998 RM6898 RM6798 RM2500 Hari Deepavali
10 Dec – 21 Dec 2019 RM6998 RM6898 RM6798 RM2500 Cuti Sekolah

 

Cadangan Jadual Penerbangan

 

TURKISH AIRLINES
BERLEPAS KETIBAAN NO. FLIGHT MASA
KUL IST TK 61 2210-0410+1
IST TIA TK 1073 0745-0825
LJU IST TK 1064 2005-2320
IST KUL TK 60 0205-1745+1

 

Pakej Termasuk

 

-Tiket penerbangan pergi & balik
-Cukai lapangan & Fuel Surcharge/Caj Bahan Api
-Penginapan (4* Hotel).
-Penginapan bilik-twin/triple share
-Sarapan pagi di hotel
-Makanan halal as per itinerary
-Pengangkutan
-Taklimat percuma sebelum berangkat
-Tiket ferri

 

Harga Pakej di atas tidak termasuk

 

-Perbelanjaan sendiri
-Makan selain aturcara
-Bayaran bagasi lebih had
-Tipping RM 250/pax
-Peak season surcharge RM200/pax

 

Terma dan Syarat
 1. Harga, tarikh perlepasan dan jadual perjalanan yang tertera tertakluk pada perubahan. Pihak KEMBARA SALAM TRAVEL & TOURS SDN BHD berhak meminda tarikh perlepasan, jenis pesawat dan jadual perjalanan

 2. Peserta hendaklah membuat pembayaran penuh 45 hari sebelum tarikh berlepas.

 3. Sila rujuk kepada pihak kami sebelum membuat sebarang pembelian tiket domestik.

 4. Passport antarabangsa perlu sah sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh sampai ke Malaysia.

 5. Peserta hendaklah email/fax/pos salinan passport 45 hari sebelum tarikh berlepas.

 6. Peserta disaran membawa kasut & pakaian yang sesuai.

   

Cara Pembayaran

 

Semua pembayaran mestilah dibuat secara tunai/bank-in (transfer)*/cek* Kepada :
KEMBARA SALAM TRAVEL & TOURS SDN BHD
Maybank
5622 - 1821 – 2524
* Setiap pembayaran hendaklah disertakan dengan bukti pembayaran untuk pengesahan
* Pembayaran melalui cek hendaklah dibuat atas KEMBARA SALAM TRAVEL & TOURS SDN BHD
SELLING FAST

 

DATE PRICE REMARKS  

14 SEP – 25 SEP 2019

(12D9N)

 

FROM RM 6880 HARI MALAYSIA SELLING FAST

20 OCT – 31 OCT 2019

(12D9N)

 

FROM RM 6880 DEEPAVALI SELLING FAST

24 NOV – 5 DEC 2019

(12D9N)

 

FROM RM 6880  CUTI SEKOLAH SELLING FAST

3 DEC – 14 DEC 2019

(12D9N)

 

FROM RM 6880 CUTI SEKOLAH SELLING FAST